Blogový příspěvek

Na co myslet při nákupu/prodeji prostřednictvím seller financingu

ilustrační foto
Ilustrační foto.

Seller financing (více viz Seller financing a jeho historie) je pouze jedna z několika metod financování nákupu/prodeje nemovitosti a nemusí být vhodná právě pro Vás. Seller financing nabízí prostor pro vyjednávání a zajímavější dohody pro obě strany. Nicméně, jedná se o obchodní transakcí, která vyžaduje profesionální a opatrný přístup. Před nákupem/prodejem nemovitosti pomocí seller financingu je nutné provést několik kroků, které vám zajistí bezpečnost a spokojenost s transakcí.

Ověřte stav nemovitosti

Jako kupující byste měli pečlivě prozkoumat nemovitost, kterou chcete koupit. Zjistěte, zda je nemovitost v dobrém technickém stavu, zda není zatížena žádnými právními vadami, zda má platné povolení k užívání, zda je v souladu s územním plánem, zda není v exekuci nebo v konkurzu, zda je zaplacená daň z nemovitosti, zda je v pořádku společenství vlastníků jednotek (SVJ) a jeho hospodaření. Pokud je to možné, nechte si nemovitost prohlédnout odborníkem, jako je stavební inženýr, architekt, nebo znalec.

Zajistěte si právní pomoc

Jako kupující i prodávající byste měli mít k dispozici advokáta, který vám pomůže s přípravou a revizí smluv, jednáním s protistranou, zajištěním zástavního práva, registrací změny vlastnictví v katastru nemovitostí, a řešením případných sporů. Advokát vám také poradí, jak nastavit podmínky seller financingu tak, aby byly pro Vás co nejvýhodnější a nejbezpečnější. Advokát vám také pomůže s vyřízením daňových povinností spojených s nákupem/prodejem nemovitosti.

Zvažte svou situaci

Jako kupující i prodávající byste měli zvážit a rozhodnout se, zda je seller financing pro Vás vhodný. Seller financing není pro každého a může mít i své nevýhody. Například, jako kupující můžete platit vyšší úrok než u banky, nebo riskovat ztrátu nemovitosti, pokud nedodržíte splátkový kalendář. Jako prodávající můžete čelit problémům s vymáháním splátek, nebo ztrátě hodnoty nemovitosti, pokud dojde k inflaci nebo poklesu cen na trhu.

Jak vám můžeme pomoci

Pokud se rozhodnete pro nákup/prodej nemovitosti pomocí seller financingu, můžete se obrátit na naši společnost, která se specializuje na tuto formu financování. Nabízíme vám komplexní služby, které zahrnují:

  • vyhledání vhodné nemovitosti nebo kupce
  • prověření stavu nemovitosti a jejího vlastnictví
  • zajištění právní pomoci a smluvní dokumentace
  • nastavení podmínek seller financingu a zástavního práva
  • zprostředkování komunikace mezi kupujícím a prodávajícím
  • zajištění registrace změny vlastnictví v katastru nemovitostí
  • zprostředkování daňového poradenství a účetnictví
  • zprostředkování pojištění nemovitosti a splátek

S naší pomocí si můžete být jisti, že nákup/prodej nemovitosti pomocí seller financingu proběhne hladce a bezpečně. Kontaktujte nás ještě dnes a dozvíte se více o našich službách a podmínkách.

© VHRS 2023-09-11